Geschiedenis van de kinderboekenweek
Bron tekening Lokocartoons
Geschiedenis van de Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek is een jaarlijks evenement in Nederland waarbij het lezen van kinderboeken centraal staat. Het begon in 1933 als een initiatief van de Nederlandse vereniging van Boekhandelaren. Het doel was om kinderen te enthousiasmeren voor het lezen van boeken en de verkoop van kinderboeken te stimuleren.
In de jaren dertig en veertig werd de Kinderboekenweek vooral gebruikt om jongeren kennis te laten maken met boeken en hen te laten zien hoe leuk het is om te lezen. In de jaren vijftig en zestig werd het evenement uitgebreid met activiteiten op scholen, bibliotheken en boekhandels.
In de jaren zeventig en tachtig nam de populariteit van de Kinderboekenweek verder toe en werd het evenement uitgebreid met allerlei activiteiten, zoals lezingen, workshops en tentoonstellingen. Ook werd er een speciaal kinderboekenweekgeschenk ontwikkeld, dat elk jaar werd uitgereikt aan kinderen die een boek hadden gekocht tijdens de Kinderboekenweek.
In de jaren negentig en het begin van deze eeuw bleef de Kinderboekenweek groeien en werd het evenement steeds bekender en populairder onder kinderen, ouders en leraren. Tegenwoordig vindt de Kinderboekenweek plaats in de eerste twee weken van oktober en wordt het evenement gehouden in bibliotheken, boekhandels en scholen over heel Nederland.
De Kinderboekenweek is nu bijna negentig jaar oud en blijft een belangrijk evenement voor kinderen en boekenliefhebbers. Het blijft de missie ondersteunen om kinderen te enthousiasmeren voor het lezen van boeken en hen te helpen ontdekken hoeveel plezier ze kunnen hebben met boeken.
Gratis Kinderboekenweek werkboekjes vindt u op de Facebook pagina. Voor meer informatie over een leuke kinderboekenweekvoorstelling voor het regulier onderwijs kijkt u hier en voor een gezellige kinderboekenweekvoorstelling voor het speciaal onderwijs kijkt u hier.
Een aantal redenen waarom u een kinderboekenweekvoorstelling het best aan een professional overlaat, vindt u hier
En hoe u als ouder of leerkracht de kinderen het beste op de KBW voorbereid, vindt u hier.